Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marťani a stávka

Vláda jsou Marťani. Fakt že jo. Asi všichni, do jednoho. Styl jejich reforem se mi sice moc nelíbí, ale kvalita člověka a to, zda souhlasím s jeho politickými názory, nemusí jít nutně ruku v ruce. A tak jsem až doteď žila v iluzi, že v tom jejich celku se přeci jen vyskytuje pár roztroušených relativně rozumných a slušných jednotlivců, a premiér je jedním z nich.

No, a včera se to objevilo v médiích. Premiér si pozval odbory k vyjednávání (trošku pozdě). A jako obvykle v případě premiéra a odborů, nešlo o vyjednávání. Zase jim chtěl oznámit hotovou věc. V tomto případě ovšem v evropském kontextu dost neslýchanou: poštval na ně soudy, aby jim zatrhly stávku.

Odbory byly za komunistů instituce, která mi dost lezla na nervy. Poskoci KSČ, neodlučitelně se Stranou propojení. A tak jsem vědomě ignorovala ty části dějepisu, které byly o tom, jak v 19. století, během éry divokého kapitalismu, bojovaly odbory za práva zaměstnanců. Stávkovat bylo ovšem tehdy zcela nezákonné. A tak se odboráři zavírali do vězení a mlátili a do stávkujících se občas střílelo. Ale nakonec tlak ohledně práv „obyčejných lidí“ zabral a po desetiletích začalo vznikat pracovní právo – povinnosti zaměstnanců, ale i povinnosti zaměstnavatelů, a také státu k oběma skupinám. A my už všechna ta práva jen z generace na generaci dědíme a považujeme je za samozřejmé.

Pro tenhle étos boje za spravedlnost zůstaly odbory v Západní Evropě ctihodnými, vlivnými a občas i nenáviděnými organizacemi. A právo na stávku se stalo nezrušitelnou součástí ústavních práv. No a situace se trochu převrátila: kdysi státní moc pronásledovala odbory, dnes odbory dohánějí státní moc k šílenství. Ale mají ve struktuře fungování státu své místo vlivných, protože početných kritiků státní politiky.

Když člověk vidí v televizi zablokovanou dopravu nebo ochrnutá mezinárodní letiště v Anglii nebo Francii nebo, nedej Bože, se někde stávkou zablokovaný o dovolené octne sám, vrčí na to, kolik moci dnes odbory na Západě mají. A přemýšlí, zda svou moc využívají rozumně a férově.

Myslím sama, že vždycky zrovna ne. Ale je to síla, která bytostně patří k evropské demokracii. A pokus zastavit ji soudní mocí – byť při využití právní kličky, kterou možná samy odbory podcenily – vyvolává, alespoň pro mě, některé asociace. To totalitní moci potlačují demokratické organizace, které jsou pro ně nepříjemné – ve jménu klidu a prosperity státu.

Navíc styl, který tahle vláda preferuje – pozvat si někoho a oznámit mu hotovou věc, či ještě hůře, jako právě nyní, oznámit mu, že jsem ho právě dal k soudu, se dá těžko nazývat vyjednáváním. Zvlášť, když jde o takovou těžkou váhu, jako jsou odbory. Je to jako pozvat si k jednání medvěda a hned ve dveřích ho praštit do čumáku.

Zdá se prostě, že vláda nezná význam slova dialog – protože je pak vždycky tak upřímně překvapená a zhrzená, že se dotyčný, pozvaný k rozhovoru, rozzuřeně sebral a odešel. Nebo jsou tak dobří pokrytci a prostě doufají, že jim to projde? – Nevím. Podobně to koneckonců funguje i při jejich vlastních koaličních jednáních. Tak možná by si měli všichni vzít měsíc neplaceného volna a jít na nějaký dobrý intenzivní kurz komunikace.

Jinak přeci každý rozumný člověk automaticky chápe, že programově naštvat ty, se kterými vyjednávám, je zcela protismyslné – odejdou a udělají něco ještě horšího, než plánovali před tím. Ledaže ten člověk není z tohoto světa...

Ale něčeho tímhle radikálním krokem Marťani docílili: nemohla jsem se sama rozhodnout, jestli stávce držím palce nebo ne. A pokud teď stávkující půjdou se svou kůží na trh proti vyhrožující státní moci – to jim palce rozhodně držet budu.

Autor: Vlasta Lišková | neděle 12.6.2011 14:39 | karma článku: 12,70 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Vlasta Lišková

Umění vyjednávání aneb Ovce nebo kráva

Velký šéf AB pověřuje tým svých vyslanců: „Běžte a zjistěte, co bychom jim tak mohli dát, aby toho bylo co nejmíň – nejradši nic!“

16.4.2018 v 11:16 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politika

Vlasta Lišková

Manažere, manažere… aneb Do roka a do dne se ti to rozpadne!

Tak nám skvělá reforma policie právě zcela rozložila nejlépe fungující policejní útvar... a všichni teď budou řešit, na čí přání se tak stalo a kdo se z toho bude radovat.

10.6.2016 v 12:08 | Karma: 20,83 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Politika

Vlasta Lišková

Trable s přátelstvím a s Čínou

Jsou hodnoty, které se dají spočítat v peněžních prostředcích a výši zisku. Jsou hodnoty, u kterých to není možné. Jako jsou přátelství a čest. A tohle teď balancujeme v našich smlouvách s Čínou.

29.3.2016 v 14:39 | Karma: 13,96 | Přečteno: 339x | Diskuse| Politika

Vlasta Lišková

Modrá tykadla aneb Kdo je náš nepřítel

V jedné blíže neurčené demokratické zemi v blíže neurčené době na blíže neurčené planetě vedou dva občané diskusi:

26.11.2015 v 12:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Lišková

Pohádka na sobotu o ztraceném papouškovi

Byla jednou jeden farmář a měl malou farmu. Farmičku jako formičku, ale nebyla to farma jen tak ledajaká. Měl hnědé slepice, které běhaly po dvoře, kvokaly, kdákaly, hrabaly, zobaly a snášely vejce. Měl krocany, kteří se nakrucovali a hudrovali a vypadali tak impozantně, že se jich každý bál. Měl perličky, které opravdu perlily v tom, jak vypadaly zajímavě a exoticky. A měl dokonce i pár pávů, kteří se s roztaženými ocasy procházeli po dvoře a dodávali farmě tu správou vznešenost. No uznejte, ne každá farma si může dovolit pávy!

10.3.2012 v 17:50 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 877x
Normálně příslušnice Pražské kavárny, leč toho času působící na detašovaném pracovišti, neboť se vrátila do svého rodného města, aby se starala o maminku.

Seznam rubrik